Tandläkare & Tandvård i Habo

Undersökning

Välkommen till oss på undersökning

Att gå till tandläkaren regelbundet för att få sina tänder undersökta är viktigt. Då kan tandsjukdomar och andra problem i munnen oftast upptäckas i ett tidigt skede. Ju tidigare man upptäcker ett problem desto lättare är det att behandla.

Hur går undersökningen till?

Vanligtvis görs först en hälsodeklaration där du får svara på frågor om ditt hälsotillstånd och vilka mediciner som du eventuellt äter. Om du äter mediciner är det bra om du tar med dig en aktuell medicinlista vid undersökningstillfället.

Oftast tas röntgenbilder på dina tänder. På röntgenbilderna kan man se saker som inte går att se när man tittar i munnen. Därför är det ett viktigt komplement. Vi använder oss bara av digital röntgen vilket ger minsta möjliga strålning.

Sedan gör tandläkaren eller tandhygienisten en undersökning genom att titta och känna på dina tänder med ett instrument. Då kan man exempelvis upptäcka om det finns synliga hål eller om någon tand gått sönder.

Man kontrollerar också:

  • att ditt tandkött är friskt
  • om du har tandsten
  • om det finns tecken på tandlossning
  • om det finns något annat problem i din mun

Du får sedan information om vad röntgenbilderna visar och om något speciellt har upptäckts vid undersökningen. Har du egna frågor eller funderingar är du alltid välkommen att framföra dem. För oss är det viktigt att ha en bra kommunikation med dig som patient.

Om undersökningen skulle visa att du är i behov av ytterligare behandling får du information om detta och vilka behandlingsalternativ som finns. Du får även en kostnadsberäkning.

Det är vanligt att man behöver besöka tandhygienisten när man varit på undersökning. Det handlar oftast om att man har tandsten som behöver avlägsnas.

Hur lång tid tar det?

En undersökning brukar ta ungefär 20 minuter och 40 – 60 minuter om det är i kombination med ett hygienistbesök.

Rulla till toppen