Tandläkare & Tandvård i Habo

Lagning av skadad tand

Att laga dina tänder

Din tand behöver lagas om du fått hål (karies) i den eller om den gått sönder. Ibland väljer man att göra en ny lagning av estetiska skäl. Det kan exempelvis vara en gammal fyllning som blivit missfärgad med tiden.

Att göra en ny fyllning kan också bli aktuellt efter att man blekt sina tänder. Anledningen är att tandfyllningsmaterial inte påverkas av blekmedel.

Vad använder man för material?

När man lagar en tand används oftast komposit som är ett plastmaterial. Det liknar din egen emalj till utseendet. Ibland kan tanden vara så skadad att det är svårt att göra en vanlig lagning i den. Då kan det bli aktuellt att göra en krona i stället.

Hur går behandlingen till?

Vanligtvis bedövas tanden först. Då kan man slappna av och behöver inte vara orolig för att det ska göra ont. Sedan tar tandläkaren bort den vävnad som blivit förstörd i tanden. Ibland behövs en liten form som sätts runt tanden för att ge fyllningen rätt form och storlek. Därefter kan tanden fyllas med kompositmaterial som är mjukt när man lägger det i tanden. Man lyser därför med en härdningslampa på fyllningen som gör att den blir hård. Sedan putsas fyllningen så att den blir slät och fin. Tandläkaren kollar också att lagningen är lagom hög så att du kan bita ihop som vanligt.

När kan jag äta?

Du kan äta direkt efter att en lagning har gjorts, men det kan vara bra att vänta tills bedövningen har släppt. Anledningen är att det är lätt att bita sig i munnen när man är bedövad.

Hur känns tanden efteråt?

Oftast känns det precis som vanligt men ibland kan det isa i den lagade tanden när man äter och dricker. Den kan också kännas lite öm när man tuggar. Det är inget onormalt och brukar försvinna efter någon vecka. Har inte symtomen försvunnit efter några veckor eller har förvärrats kan man kontakta sin tandläkare.

Hur lång tid tar det?

En vanlig lagning brukar ta ungefär 30 minuter. Tidsåtgången kan dock variera beroende på hur skadad tanden är.

Rulla till toppen