Tandläkare & Tandvård i Habo

Tandblekning

Bleka dina tänder

Om du vill bleka dina tänder, är det viktigt att du gör det under överinseende av en tandläkare eller tandhygienist. Då vet du att metoden är säker och du kan känna dig trygg.

Bild som skall illustrera effekt av tandblekning.

Vad orsakar mörka tänder och missfärgning?

Färgen på tänderna kan bero på flera saker:

  • Vi olika grundfärg på våra tänder men med åldern är det också vanligt att tänderna blir mörkare.
  • Färgen påverkas även av exempelvis tobak, färgämnen i mat och av vissa läkemedel. En tand som blivit skadad kan också missfärgas inifrån.

Ytliga missfärgningar på tänderna kan tandhygienisten hjälpa dig att putsa bort. Sitter däremot missfärgningen djupare i tanden, eller om du är missnöjd med din egen tandfärg, kan tandblekning vara alternativet för att få ett önskat resultat.

Hur går tandblekning till?

Börjar med en undersökning

Innan du bleker dina tänder är det viktigt att din tandläkare eller tandhygienist undersöker dina tänder för att säkerställa att blekningen kan genomföras på ett säkert sätt.

Har du karies eller tandsten, behöver detta åtgärdas innan behandlingen genomförs. Det är också viktigt att ditt tandkött är friskt.

Blekning hemma eller på kliniken du väljer själv

Vid ditt första besök kommer du att få noggrann information om hur behandlingen går till och vad som är viktigt att tänka på. Du kan välja att göra blekningen vid ett tillfälle hos oss på kliniken, så kallad zoomblekning, eller att genomföra hela blekningen hemma.

Blekning hemma

Vi tar vid ditt första besök avtryck av dina tänder, för att kunna tillverka personliga blekskenor till dig. När det sedan är dags för dig att bleka tänderna hemma, applicerar du blekningsgel i skenorna och placerar dem över dina tänder.

Du kan välja mellan att bleka dina tänder dagtid eller på natten. Väljer du alternativet dagtid använder du en starkare blekningsgel och genomför behandlingen under 4-6 timmar per dag. På natten används en svagare blekningsgel och i gengäld har du blekskenorna på dig i 8-10 timmar.

Du bör bleka dina tänder minst 7-12 dagar för att ett gott resultat ska åstadkommas.

Zoomblekning

Zoomblekning sker på vår klinik. Efter noggrann förberedelse läggs blekningsgel på dina tänder och belyses sedan med en UV-lampa. Besöket tar c:a 2,5 timme.

Därefter rekommenderar vi att du kompletterar med 2-3 dagars blekning hemma för att stabilisera resultatet. Du gör då på samma sätt som beskrivs i texten “Blekning hemma”.

Hur många besök behövs innan blekningen är klar?

Det blir som regel tre besök hos oss:

Första gången

gör vi en undersökning och tar ett avtryck av dina tänder. Då får du också information om behandlingen.


Andra gången

bleks dina tänder med hjälp av zoomlampa på kliniken. Då får du även blekskenor, material samt instruktioner för kompletterande blekning hemma, 

eller 

du får dina blekskenor och allt material du behöver samt instruktioner för att utföra hela blekningen hemma.

Tredje gången

är ett återbesök då behandlingen utvärderas.

 

Vi använder oss av Ophalescense produkter vid tandblekning.

Rulla till toppen